Saturday, November 17, 2012

Amar Makruf & Nahi Mungkar

Salam.

Apa itu yang dimaksudkan dengan amar makruf? Dan apa itu nahi mungkar?

Secara lazimnya, amar makruf ini adalah menyuruh melakukan kebaikan, serta mengamalkannya.
Nahi mungkar pula mencegah dari melakukan sebarang kemungkaran.

Zaman sekarang ni, ianya seolah-olah terbalik. Lebih ramai yang memilih untuk 'amar mungkar' serta 'nahi makruf'. Maksudnya lebih ramai yang menyokong kemungkaran, dan lebih ramai yang suka menentang kebaikan.

Anda di pihak yang mana?

Tepuk dada tanya iman.

Inilah dia akhir zaman yang mana segalanya akan menjadi terbalik. Kebenaran menjadi fitnah, dan fitnah menjadi kebenaran.

Untuk melaksanakan amar makruf, kita tak perlu menjadi sempurna. Tiada manusia yang sempurna yang pernah hidup di dunia ini melainkan junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W.. Cukuplah sekadar sentiasa mengamalkan perintah-Nya. Untuk menjadi seorang yang berilmu itu memerlukan masa yang panjang.

Jika anda ternampak kemungkaran, tegurlah dengan niat untuk mencegahnya menjadi lebih parah. Zaman sekarang ini, manusia lebih selesa dengan tanggapan 'jangan jaga tepi kain orang', bermaksud jangan cuba masuk campur urusan orang lain walaupun niat kita itu baik dan mulia.

Aku pernah mencuba untuk melakukan nahi mungkar ini, tetapi telah disalahertikan oleh sesetengah pihak.

Ya Allah, aku berharap Engkau akan sentiasa menetapkan hati ini untuk lebih istiqamah dalam melaksanakan perintah-Mu. Amin.

Semoga Allah merahmati mereka. Amin.

Air mata menitis memikirkan mereka.

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

:(

1 comment:

Anonymous said...

mgkin ko kne tegur dgn cara yg lebih berhikmah.. kalau kau pegi tulis kat fb tu ckp kwn2 kau nahi makruf mesti la dorg hangin bro.