Tuesday, December 29, 2009

Aku dan Abangku

Salam kepada semua.

Alhamdulillah, akhirnya berkesempatan juga untuk mengemaskini blog ini. Semenjak cuti, aku semakin jarang mengemaskini blog. Bukan tiada idea, atau tiada kata-kata yang ingin aku sampaikan, tetapi tiada masa untuk mencoret sesuatu di blog ini.

Terima kasih kepada Ash yang telah pun risau kerana melihat blog ni tak dikemaskini, minta maaf ye Ash. :)

Maka, di kesempatan ini, aku ingin menceritakan serba sedikit perkara yang berkaitan dengan aku dan abangku.

Ok, seperti yang sedia tahu (rakan-rakan rapat), abangku merupakan seorang anggota tentera, iaitu anggota Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM). Kini dia berkerja di Lapangan Terbang TUDM di Kuching. Sudah hampir setahun lebih dia berkerja di sana.

Kesimpulannya, kami jarang sekali berjumpa, maklumlah, jarak antara Batu Pahat/Shah Alam dengan Kuching kan agak jauh. Mana mungkin kami selalu berjumpa, melainkan jika dia memang mempunyai banyak duit, seperti anak-anak Datuk yang suka-suka hati berlagak menghabiskan duit-duit bapa mereka. Oh tidak, abangku bukan begitu. Huahuahua...

Sebaik saja Along (panggilanku terhadap abangku) tiba di rumah pada malam hari, aku terus mengajaknya keluar ke bandar. Agak teruja kerana lama tak bersua. Kami ke bandar bersama rakan-rakan, 'online' seketika menggunakan 'wireless' JKR yang di curi-curi pakai, minum-minum di 'Bustand' lama, WAH! Sungguh nostalgik rasanya ketika itu.

Berhenti merepek, mari kita ke lembar seterusnya. Pada hari Ahad (20 Disember 2009), kami bersama-sama ke Shah Alam (rumah sewa aku) kerana Along mempunyai perkara untuk diselesaikan di Mindef (Ministry of Defence). Kami sampai di Shah Alam pada tengah hari, dan berehat sebentar. Kemudian ke Putrajaya untuk berjumpa pak cik pula. Keesokannya (21 Disember 2009) pula, kami pulang ke Shah Alam selepas Along selesai dengan hal tersebut. Pada hari Selasa (22 Disember 2009), kami pulang semula ke Batu Pahat.

Pada 23 Disember 2009, kami ke Kluang untuk melihat rumah yang telah dibeli oleh Along, iaitu di Taman Seri Impian. Agak lawa, sesuai dengan harganya iaitu RM106,000. Rumah ini dijangka siap pada 2011. Tak sabar menunggu rasanya ni. :P Ha, tidak di lupa, kami ke Kluang menaiki motor juga. Jauh juga jaraknya.

24 Disember 2009, Along bertemu dengan teman wanitanya yang mengambil cuti sempena perayaan Krismas.

25 Disember 2009, kami menghantar teman wanita Along ke 'bustand' kerana dia akan pulang ke Kuala Lumpur, disebabkan akan berkerja pada hari Sabtu (26 Disember 2009).

Kemudian, pada hari Ahad yang lepas (27 Disember 2009), kami bergerak semula ke Shah Alam, atas urusan menghantar Along ke Wisma Transit ATM di Kuala Lumpur.

28 Disember 2009, kami meminta tolong Afiq (rakan kelas EMD1M1) untuk menunjukkan jalan ke Wisma Transit ATM. Terima kasih Afiq, jasamu di kenang selalu. :)

Pagi hari 28 Disember 2009, Along melapor diri di Wisma Transit ATM. Kami kemudian bergerak semula ke Shah Alam untuk mengambil barang-barang Along. Petang itu, ke Wisma Transit ATM semula untuk mendapatkan bilik dan juga memeriksa jadual penerbangan ke Sarawak. Disebabkan 'flight' Along pada 29 Disember 2009, jam 1545, Along membatalkan penempatan bilik di Wisma Transit ATM. Kami pulang semula ke Shah Alam. Kemudian, malamnya pula, kami ke Kuala Lumpur semula kerana Along ingin berjumpa teman wanitanya di Kuala Lumpur. Melepak sehingga jam 0030 di kedai makan, dan kami beransur pulang ke Shah Alam.

Sebentar tadi (29 Disember 2009), aku selesai menghantar Along ke Wisma Transit ATM. Along masuk ke dewan pada jam 1100. Maka, berakhir sudah perjalanan kami adik beradik, setelah merayap ke hulu hilir dengan menaiki motor. Sakit punggung tu, sudah semestinya.

Pengajaran di sini, jangan anggap Batu Pahat dengan Shah Alam tu dekat, jangan jadi macam kami, hahaha... :p
Kadang-kadang terfikir juga aku, ini merupakan acara marathon motor ke apa? :P

Baiklah, itu saja yang aku ingin kongsikan, walaupun agak membosankan anda membaca, sekurang-kurangnya aku abadikan cerita kami di blog ini. Misi berjaya.

Bersiap sedia untuk pulang ke Batu Pahat semula.

Jumpa lagi di entri akan datang.

Salam.


Saturday, December 12, 2009

Lagu kegemaran sejak dulu lagi




Untuk mendapatkan mp3 ini; sila klik link di bawah :

Weezer - Island In The Sun


Keputusanku! Ok rasanya.

Salam kepada semua.

Ya, di pagi-pagi buta ini, aku sedang menghadap komputer, kerana, aku telah tidur seawal jam 9:00 malam tadi sehingga ke jam 6:00 sebentar tadi. Masa tidur yang agak panjang, sangat dahsyat rasanya semasa bangun. :P

Sudah hampir seminggu, aku masih lagi di Shah Alam. Pada mulanya, memang aku ke Shah Alam atas tujuan untuk mendapatkan tarikh 'appointment' di HTAR, namun setelah mendapat tahu keputusan peperiksaan akan diumumkan di 'Student Portal' UiTM pada 10 Disember 2009, aku membuat keputusan untuk duduk di sini sehingga aku memeriksa keputusan. Alhamdulillah, keputusan masih ok lagi, walaupun cukup-cukup makan saja. Aku lulus 2 'repeat paper' dan gagal 1 'repeat paper'. Macam yang aku jangkakan, 'Basic Mechanic' memang akan gagal. Kenapa? Sebab aku tak dapat menjawab soalannya dengan sempurna, malah banyak yang tak dapat di jawab. Memang dah boleh jangka, hahaha...

Walaupun begitu, syukur juga kerana masih lagi ada kesempatan untuk eblajar di UiTM Shah Alam. Gembira. :)

Oh ya, beberapa hari kebelakangan ini, aku juga selalu bertandang ke rumah sahabatku di Klang, iaitu rumah Hafizul. Kami telah melakukan eksperimen 'silk screen'. Ok, bagi memendekkan cerita, kita lihat saja hasil eksperimen kami. :)

Pandangan Hadapan (Model : Hafizul)

Pandangan Belakang (Model : Hafizul)

Macam mana dengan hasil kami? Ok tak? Inilah yang pertama kali kami buat, insyaAllah akan lebih 'sharp' lagi di masa hadapan. Masih dalam perancangan untuk melancarkan 'Proceez Gear'. Jika ada rezeki, insyaAllah semuanya berjalan lancar.

Oh, sudah lapar rasanya perut ini. Mahu keluar mencari makanan. Mari!

Salam.

Wednesday, December 9, 2009

Berita terbaru tentang kakiku

Salam kepada semua.

Sebenarnya, aku agak takut-takut untuk menggunakan tajuk seperti di atas ini, tapi, aku rasa patut juga guna tajuk macam ni, sebab orang lain yang akan menerjah ke blog aku akan dapat mengetahui apa kandungan entri aku pada kali ini.

Baiklah, seperti yang semua maklum, bagi semua IPTA, seperti UiTM, UPM, UKM dan juga IPTA yang lain, sekarang memang merupakan masa cuti, dan cuti itu sangat panjang. Aku juga sebenarnya masih mempunyai baki cuti yang banyak, iaitu sehingga awal bulan Januari 2010. Tapi, apa yang aku buat di Shah Alam buat masa ni? Aku tak suka cuti ke? Mm, sebenarnya aku suka cuti, tapi kadang-kadang tak suka sebab bila lama sangat cuti, aku jadi bosan. Hahaha..

Ok, berbalik kepada persoalan kenapa aku berada di Shah Alam, walhal orang lain semua bercuti dan masih berada di kampung halaman, mungkin sedang tidur lagi pada waktu ini, bangun pada jam 12 tengah hari, itu normal. :P

Aku sampai di Shah Alam pada hari Ahad lepas dengan menaiki bas, berhenti di Hentian Puduraya, dan ke Shah Alam juga menaiki bas. Tujuan aku 1 sahaja. untuk mengambil tarikh temu janji di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang. Sepatutnya, aku perlu menjalani pembedahan kedua di kakiku, atas sebab untuk menampal tulang peha kanan yang masih belum bercantum dengan sempurna.

Pada hari Isnin, aku menuju ke HTAR bersama rakanku, Hafizul. Aku sangkakan sistem di HTAR ni sama seperti di Hospital Batu Pahat, datang saja, letak surat/kad ke dalam bakul, dan menunggu nama di panggil untuk mendapatkan temu janji. Namun, apa yang terjadi ialah, temu janji dilakukan 'on the spot'! Terkejut juga.

"Dahsyat hospital ni", begitulah yang ku fikirkan masa itu.

Maka, aku yang mendapat nombor 91 telah menunggu selama 3 jam, dari jam 2 sehingga jam 5 untuk menyelesaikan semua prosedur, termasuk X-Ray dan lain-lain.

Dan, akhirnya, pembedahan ditangguhkan. Aku perlu datang untuk temu janji seterusnya pada 01 Mac 2010. Terbaik tak?

Bengangnya aku sebab aku terpaksa berjalan senget lagi, bengang juga sebab aku jangkakan aku nak 'extend' 1 semester lagi, tapi dah terbantut. Bengang sebab semua jangkaan aku untuk melakukan pembedahan pada cuti hujung tahun ini tergendala. Bengang sebab aku telah menyebabkan rakanku, Hafizul menunggu aku di luar (di tempat parkir motor) selama 3 jam. Rasa bersalah sangat. :(

Adakah sehingga tarikh 10 Ogos 2010, aku masih belum sembuh? Maklumlah, pada tarikh ini, kes aku akan dibicarakan di Mahkamah. Kalau belum sembuh, aku nak hembus semua kata-kata kesat kat depan manusia yang telah melanggar aku ni. Boleh tak?

Sudah tentu tidak, aku marah sebentar saja. Dah reda. Tak baik gunakan kekerasan kan? Hehe..

Apa-apa pun, aku masih 'enjoy' hidup aku sekarang, walaupun berjalan senget, dan saham aku sudah tentu jatuh bila gadis-gadis melihat aku berjalan begitu. Dan, ada aku kisah ke? Hahaha..

Bersyukur kepada Allah S.W.T. kerana masih memberi kesempatan untuk aku menghirup udara di muka bumi ini, masih lagi memberi aku peluang untuk menambahkan amal, memperbaiki diri, dan juga menjadi khalifah di muka bumi ini. InsyaAllah.

Alhamdulillah, syukur.

Salam.

Aku suka dengan gambar ni, muka aku nampak selamba saja. :)
Dari kiri : Ikman, Epa, Fahrul, Faiz, Hafizul


Wednesday, November 18, 2009

19/11/2009; 14:00.

Salam kepada semua.

Ya, itu dia nombor yang agak ganjil di situ.

Bukan apa, nombor di atas sebenarnya adalah tarikh dan juga masa aku akan berangkat pulang ke kampung halaman tercinta. Berjumpa keluarga tersayang. Berjumpa kawan-kawan yang dah tak sabar-sabar nak mengajak keluar bersama-sama. Ok, tak popular pun, cuma biasalah. Cuti, mesti semua bosan, nak ajak keluar. :)

Esok, aku akan menghantar motor ke rumah sahabatku di Klang, iaitu Hafizul, kemudian dia akan menghantarku ke stesen Komuter Padang Jawa. Dari sana, aku akan membawa diri ke KL Sentral sebelum berlepas ke stesen Putra Pasar Seni. Dan seterusnya akan ke Puduraya.

Perjalanan adalah seperti biasa, melalui Muar, bukan melalui hadapan rumah seperti dulu-dulu kala. Bas Transnasional. Tempat duduk 'single'. Terbaik!

Sesampainya di rumah, bersalaman dengan keluarga. Kemudian, keluar makan bersama-sama rakan. Yeah!

Baiklah kawan-kawan, untuk makluman, aku tak akan melayari internet sepanjang berada di rumah, rumah aku tiada sambungan internet. Maka, blog juga akan sedikit bersawang, mungkin juga banyak sawang. Bergantung juga. :P

Kepada rakan-rakan yang turut bercuti, manfaatkan cuti anda dengan sebaik-baiknya. Aku akan kembali smeula ke Shah Alam untuk menguruskan sedikit perkara berkaitan dengan kaki aku, macam biasalah. Macam-macam hal. :)

Ok, semoga berjumpa lagi di entri akan datang.

Salam.

Sunday, November 15, 2009

Fakta tentang Illuminati

Salam kepada semua.

Aku ingin berkongsi sedikit fakta tentang Illuminati. Sila tonton video berikut.




Atau klik pada butang ini :
NWO ( The Illuminati Card Game)

Pautan lain : Cosmic Watch >> Illuminati Card Games.. the Games of Conspiracy


Tuesday, November 10, 2009

Perjalanan ini masih panjang

Salam kepada semua.

Apa khabar anda semua? Di harapkan masing-masing berada dalam keadaan yang baik hendaknya.

Alhamdulillah, peperiksaan akhir tahun telah berakhir pada petang tadi dengan subjek MEC281 (Material Science). Baru saja tadi, sekitar jam 5:30 petang kami keluar dewan peperiksaan, rasa lega di dalam hati, akhirnya tamat jua peperiksaan ini.

Setibanya di rumah, aku seperti biasa, tiada berasa gembira, sedih pun tidak. Hanya perasaan seperti pada hari-hari biasa. Perasaan orang yang masih perlu melalui ranjau hidup yang penuh liku. Ya, kita sebagai makhluk ciptaan Allah, tugas kita bukan sekadar belajar saja. Terlupakah kita bahawa tugas kita adalah untuk taat kepada Allah dan juga menjadi khalifah di bumi. Semoga aku akan berjaya menjadi seorang khalifah, insyaAllah.

Perjalanan hidup ini masih panjang, masih banyak yang kita perlu lalui, ujian dan segala rintangan yang diberi untuk menguji ketabahan dan kekuatan iman kita. Berdoalah semoga kita sentiasa diberikan petunjuk, dan dikuatkan hati.

Sekarang ini, terdapat 2 perkara yang terbenak di dalam fikiran.

1.Bagaimana jika keputusan peperiksaan kali ini tidak baik? Atau dengan bahasa pasarnya, gagal. Dan sudah tentu GPA juga akan terjejas. Bagaimana jika GPA itu di bawah 2.0? Seperti yang aku alami pada semester 1, mujur tidak ditendang keluar universiti pada masa itu.

Yang pasti, untuk subjek 'Basic Mechanic', aku dapat rasakan aku akan mengambilnya untuk kali ketiga pada semester hadapan. Sungguh besar ujian ini. Gagal subjek yang sama untuk kali kedua, dan harap-harap akan berjaya di semester hadapan untuk subjek ini. Aku takkan bertindak menuding jari menyalahkan sesiapa, sama ada salah pensyarah baru ataupun salah kawan-kawan, ataupun salah subjek ini yang terlalu susah. Tapi aku akan bermuhasabah diri, dan bertanya kepada diri, apa sebenarnya masalah diri ini? Ok, jawapan itu hanya aku yang tahu setelah bermuhasabah.

2. Jika aku mendapat keputusan yang teruk atau GPA di bawah 2.0, sudah tentu secara automatiknya aku ditendang keluar universiti (boleh merayu untuk program lain, kalau ada hati ingin belajar lagi), dan juga aku tak akan dapat merasa PTPTN yang telah pun digantung selama semester.

Semester ini, aku hidup dengan menyusahkan ibu bapaku. Kenapa? kerana PTPTN yang telah digantung, aku tidak mempunyai sumber kewangan lain selain mengharapkan duit bulanan yang diberikan oleh keluargaku. Untuk duit makan minum , duit bayar sewa, api air semua. Itu merupakan satu tamparan yang besar, kerana sebelum ini, aku mendapat bantuan dari biasiswa dan juga PTPTN. Dan ujian ini sangat berat, aku tak sanggup menyusahkan keluargaku.

*****

Tak terkata...

Tuesday, November 3, 2009

Alhamdulillah, syukur!

Salam kepada semua.

Seperti biasa, dan memang dah menjadi tabiat buat masa ini, aku sering kali lambat mengemaskini blog. Kepada rakan-rakan 'blogger', minta maaf banyak-banyak sebab lambat membalas komen atau melawat blog anda semua.


Ok, buat masa ini, aku masih lagi di dalam minggu peperiksaan. 2 subjek dah lepas, tinggal subjek 'Basic Mechanic' dan juga 'Material Science'. Sepereti biasa, memang aku belajar 'last minute', maklumlah orang yang ada masalah 'short term memory' ni memang macam tu selalunya. :)

Ok, berkenaan 'spray caps' yang dijual, setakat ini telah berjaya menjual sebanyak 9 set, Alhamdulillah. Bersyukur kepada Allah atas rezeki yang dikurniakan oleh-Nya. Maknanya aku telah mendapat RM270. Tambahan lagi, 'spray caps' yang telah di tempah oleh 'Hemo',
berharga RM60. Dan juga 'spray caps' tambahan yang dibeli oleh 'Violent' berharga RM10. Jumlah keseluruhannya ialah RM340. Alhamdulillah.

Flyers promosi 'Spray Caps'; direka oleh 'Peroltz'


Semoga kami, 'Proceez' akan berjaya dengan lebih cemerlang selepas ini. InsyaAllah.

'Proceez Soup'; direka oleh 'Peroltz'


Dan juga kepada kedua-dua subjek 'final' yang akan tiba, nantikan aku menjawab kamu. Hahaha.. :P

Berjumpa lagi di entri akan datang, salam.

Saturday, October 31, 2009

Tekanan perasaan

Entah kenapa hari ini, aku berasa tertekan, setelah lama aku tak berasa begini.

Pertama, mungkin sebab handphone aku yang rosak terkena hujan. Handphone aku dah tak boleh di 'charge' semula.

Kedua, aku sampai lambat di Shah Alam gara-gara hujan yang berterusan.

Ketiga, aku ke Melaka dengan meminjam motor Hazwan. Sekarang, aku rasa bersalah sangat-sangat. Terima kasih kepada hujan juga.

Aku harap Hazwan akan memahami sebab aku lambat, aku harap dia tak akan memandang serong pada diri aku, aku harap hubungan kami tak keruh.

InsyaAllah. :(

Saturday, October 24, 2009

Agenda dan peperiksaan akhir

Salam kepada semua.

Seperti biasa, aku memang sudah jarang mengemaskini blog. Nak cakap sibuk, ada juga, nak cakap tak sibuk, ada juga. Maknanya, di tengah-tengah lah. Nak kemaskini blog, ada niat dah, cuma tak terlaksana saja.

Alhamdulillah, ada kesempatan untuk mengemaskini blog ini juga. Kebelakangan ini, banyak perkara yang berlaku. Maklumlah, peperiksaan akhir bakal tiba, maknanya setiap pelajar memang kena bersedia untuk menerima beban 'assignment' yang berlambak-lambak. Sama seperti aku, banyak juga yang perlu disiapkan. Alhamdulillah, dapat diselesaikan. Cuma memberi laluan untuk mengulangkaji pula.

Oh ya, sempat juga aku melakukan urusniaga dengan rakan di Jepun, iaitu Hilmi. Rancangan untuk membekalkan 'spray cap' akan terlaksana. InsyaAllah. Pelbagai rancangan lagi di buat untuk memajukan 'scene' graffiti di Malaysia. Yang sebenar-benarnya ialah seni. Tetapi lebih kepada graffiti itu sendiri. Aku telah memesan lebih kurang 160 biji 'spray cap'. Agak sedikit, sebagai permulaan untuk melihat sambutan ramai. Maklumlah, 'spray cap' ini agak terhad di Malaysia. InsyaAllah dalam 2 minggu akan sampai ke Malaysia.

Untuk tempahan boleh melayari blog proceez di Proceez Propaganda.

Spray cap jenama 'SCOTCH'

Semoga Proceez semakin maju, dan aku juga lulus dengan cemerlang di peperiksaan.

InsyaAllah. Semoga berjumpa lagi di entri akan datang. :)

Tuesday, October 13, 2009

'Appointment' baru

Salam kepada semua.

Baru saja balik dari Hospital Tunku Ampuan Rahimah (HTAR), dah dapat tarik pemeriksaan susulan yang seterusnya. Agak bingung juga sekarang ni. Kenapa?

Ok, tarik pemeriksaan seterusnya ialah pada 2 November 2009. Pada jam 8 pagi.

Cuba perhatikan tarik peperiksaan akhir tahun pada entri sebelum ni. Ada perasan sesuatu tak?

Jadi, adakah aku akan ke 'pemeriksaan' atau 'peperiksaan'?

Monday, October 12, 2009

Jadual 'Final Exam'

Salam kepada semua.

Setelah aku meneliti jadual untuk peperiksaan akhir, akhirnya aku terjumpa juga jadual di 'Student Portal'.

Berikut adalah jadualnya.

**************************************************


MAT435 / 9-12 / week 2 / 2 Nov

MEC410 / 2:15-5:15 / week 2 / 5 Nov

MEC481 / 2:15-5:15 / week 3 / 10 Nov

CTU551 / 8:30-10:30 / week 1 / 30 Oct

**************************************************

Persoalannya, bila agaknya tarik yang sesuai untuk menjalani pembedahan?

Bingung.

Graffiti Competition - Rakan Muda Puchong - 10 Oktober 2009

Wednesday, October 7, 2009

Kisah hari ini

Salam kepada semua.

Ok, di sini aku ingin menceritakan apa yang telah berlaku pada hari ini.

Pertama sekali, pagi tadi aku ada kelas CTU (Tamadun Islam dan Tamadun Asia). Oleh kerana aku tak menghadiri kelas pada minggu lepas, aku terkejut besar bila Ustaz Yusof mengedarkan kertas Ujian 2. Pada mulanya, aku buntu juga. Betul ke ni? Akhirnya, aku menjawab juga, mengikut logik akal juga. Minta-minta dapat juga markah logik. :)


Kemudian, ke Pejabat Am Fakulti Kejuruteraan Mekanikal. Tujuannya adalah untuk mendapatkan surat pengesahan pelajar. Surat ini akan dihantar ke pihak Yayasan Pelajaran Mara (YPM) berhubung dengan penangguhan bayaran DPPT. Surat pengesahan ini akan di proses, dan akan di berikan dalam tempoh masa 3 hari bekerja, sama ada Jumaat ini atau Isnin hadapan.

Seterusnya, ke Pusat Kesihatan. Tujuannya adalah untuk mendapatkan Guarantee Letter (GL) yang akan digunakan semasa menjalani pembedahan nanti. Menggunakan GL ini, pihak UiTM akan membayar semua kos pembedahan, di mana meliputi lingkungan bajet RM5000 ke bawah. Ini merupakan GL kedua aku selepas GL pertama dikeluarkan semasa pembedahan pertama. Tarikh berkuat kuasa GL ini adalah bermula pada hari ini (7hb Oktober 2009) sehingga sebulan (7hb November 2009). Maknanya, aku akan menjalani pembedahan pada lingkungan waktu ini. Dan semestinya, masa ini merupaka tarikh peperiksaan akhir tahun iaitu 28hb Oktober 2009 - 15hb November 2009. Boleh ke macam ni?

Buntu.

Tuesday, October 6, 2009

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul


Salam kepada semua.

Aku agak terkejut semasa membuka blog ini hari ini. Ok, pertama sekali, terkejut melihat dah ada 5 ulasan di entri yang lepas - Kisah Checkup di Sentosa Specialist Hospital.

Kenapa terkejut? Akhirnya ada juga yang respon terhadap masalah yang aku pendam dari kawan-kawan. Dan tentunya hanya rakan blogger dan yang rajin mengikuti blog ini yang pasti mengetahuinya. Terima kasih Sheh, Khay, Ash, Tieha dan juga Fahrul. Terima kasih banyak-banyak.

Kesimpulannya, dah terlerai rahsia ini. Aku tak memberitahu rakan-rakan kerana tak mahu mereka risau dengan keadaan aku. Aku tahu ada yang ambil berat, ada juga yang memandang sebelah mata. Itu lumrah. Maka, aku mendiamkan diri. Hanya blog ini saja tempat aku meluahkan semuanya. Mulut aku masih terkunci saat aku menaip entri ini. Aku telah memberitahu kepada orang tertentu saja, dengan harapan tak nak orang terlalu risaukan aku. Kenapa aku tiba-tiba perasan terkenal macam artis ni? Hahaha... :P

Aku mempunyai plan terakhir, impian untuk membuat graffiti bersama-sama semua rakan rapat, Fahrul a.k.a Peroltz, Hafizul a.k.a Eon, Aifa a.k.a Epa, Ikman a.k.a Munk dan juga tak lupa Fauzan a.k.a Kronixx. Aku harap ini akan menjadi kenyataan, sebelum aku terbaring tak boileh berjalan buat sementara. InsyaAllah.

Kata orang, 'Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul'.



Kisah Checkup di Sentosa Specialist Hospital

Salam.

Ok, aku dah tak terfikir cara lain untuk meluahkan isi hati aku melainkan di blog. Hari ini aku tak dapat nak berkata-kata seperti biasa, terkunci.

Kisahnya begini. Wakil peguam aku telah menghubungi aku untuk mengaturkan temu janji pada sekitar hari Jumaat lepas. Maka, temu janji telah di atur pada 04hb Oktober 2009 (Isnin) pada jam 4 petang di Sentosa Specialist Hospital. Ok, menurut perintah, aku menjalani checkup di hospital tersebut.

Aku mengharapkan khabar gembira, bukannya sesuatu yang menyedihkan. Tapi, aku sangat kecewa selepas melihat keputusan x-ray yang di buat.

Kesimpulan yang di buat, aku perlu menjalani pembedahan semula, sama da untuk menampal tulang di bahagian yang belum bercantum, atau menggantikan besi dengan besi yang lain, iaitu memasukkan besi ke ruang rongga tulang.

Apa yang aku rasa? Gembira? Kecewa?

Ok, aku sangat berputus asa. Tapi, itu saja caranya. Aku tak sanggup mengambil risiko, doktor juga memberitahu bahawa ada kemungkinan plat besi pada kakiku akan patah kerana wujudnya ruang di antara tulang.

Ok, tak semua orang tahu, rakan serumahku juga tak tahu. Hanya keluargaku yang tahu. Aku tekad menyembunyikan perasaan sedihku, aku tak nak membiarkan rakanku sedar bahawa aku masih lagi belum sembuh. Sebahagian mereka menganggap aku tak perlu di beri muka, terpulanglah. Ada aku isytiharkan diri aku ni kurang upaya ke? Selagi aku boleh menggunakan kudrat, biar aku terus berusaha sendiri.

Bagi yang membaca entri ni, tolong doakan pembedahan seterusnya akan berjalan lancar. Aku akan menjalani hari-hari mendatang dengan tabah. InsyaAllah.

Faiz Syazwan, yakin dengan diri, yakin dengan pertolongan Allah S.W.T.

Berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi semua ini.


Keadaan plat besi sekarang.


Cadangan memasukkan besi ke dalam rongga tulang.


Sunday, October 4, 2009

Sedikit perkongsian di 'Comeback'

Salam semua.

Setelah agak lama menyepi, akhirnya aku kembali. Alhamdulillah ada juga kesempatan untuk mengemaskini blog ini.

Banyak perkara yang aku lalui, namun tak dapat dikongsikan bersama di dalam blog ini, maklumlah 'student', lumrahnya memang dengan kerja-kerja yang bertimbun. :)

Oh, aku ada terbaca tentang sebuah artikel yang sedikit sebanyak memberikan kesedaran kepada kita. Bacalah dah hayatilah. Kredit kepada blog MRSM MERSING Onlines.

***************************************************************************************
Extracts of speech by Hafez A.B Mohamed: Director-General, Al Baraka Bank.

Demographics:
o World Jewish Population. 14 million
o Distribution: 7 m in America
5 m in Asia
2 m in Europe
100 thousand in Africa
o World Muslim Population: 1.5 billion
o Distribution: 1 billion in Asia/Mid-East
400 M in Africa
44 M in Europe
6 M in the Americas
o Every fifth human being is a Muslim.
o For every single Hindu there are two Muslims
o For every Buddhist there are two Muslims
o For every Jew there are 107 Muslims
o Yet the 14 million Jews are more powerful than the entire 1.5 billion Muslims

Why?

Here are some of the reasons.

Movers of Current History
o Albert Einstein Jewish
o Sigmund Freud Jewish
o Karl Marx Jewish
o Paul Samuelson Jewish
o Milton Friedman Jewish

Medical Milestones
o Vaccinating Needle: Benjamin Ruben Jewish
o Polio Vaccine Jonas Salk Jewish
o Leukaemia Drug Gertrude Elion Jewish
o Hepatitis B Baruch Blumberg Jewish
o Syphilis Drug Paul Ehrlich Jewish
o Neuro muscular Elie Metchnikoff Jewish
o Endocrinology Andrew Schally Jewish
o Cognitive therapy. Aaron Beck Jewish
o Contraceptive Pill Gregory Pincus Jewish
o Understanding of Human Eye. G. Wald Jewish
o Embryology. Stanley Cohen Jewish
o Kidney Dialysis Willem Kloffcame Jewish

Nobel Prize Winners
o In the past 105 years, 14 million Jews have won 180 Nobel prizes whilst 1.5 billion Muslims have contributed only 3 Nobel winners

Inventions that changed History
o Micro- Processing Chip. Stanley Mezor Jewish
o Nuclear Chain Reactor Leo Sziland Jewish
o Optical Fibre Cable Peter Schultz Jewish
o Traffic Lights Charles Adler Jewish
o Stainless Steel Benno Strauss Jewish
o Sound Movies Isador Kisee Jewish
o Telephone Microphone Emile Berliner Jewish
o Video Tape Recorder Charles Ginsburg Jewish

Influential Global Business
o Polo Ralph Lauren Jewish
o Coca Cola Jewish
o Levi's Jeans Levi Strauss Jewish
o Sawbuck's Howard Schultz Jewish
o Google Sergey Brin Jewish
o Dell Computers Michael Dell Jewish
o Oracle Larry Ellison Jewish
o DKNY Donna Karan Jewish
o Baskin & Robbins Irv Robbins Jewish
o Dunkin Donuts Bill Rosenberg Jewish

Influential Intellectuals/Politicians
o Henry Kissinger , US Sec of State Jewish
o Richard Levin, PresidentYaleUniversity Jewish
o Alan Greenspan , US Federal Reserve Jewish
o Joseph Lieberman Jewish
o Madeleine Albright , US Sec of State Jewish
o CasperWeinberger , US Sec of Defence Jewish
o Maxim Litvinov , USSR Foreign Minister Jewish
o DavidMarshal , Singapore Chief Minister Jewish
o Isaacs Isaacs, Gov-GenAustralia Jewish
o Benjamin Disraeli, British Statesman Jewish
o Yevgeny Primakov, Russian PM Jewish
o Barry Goldwater , US Politician Jewish
o Jorge Sampaio, President Portugal Jewish
o Herb Gray, Canadian Deputy - PM Jewish
o Pierre Mendes, French PM Jewish
o Michael Howard, British Home Sec. Jewish
o Bruno Kriesky, Austrian Chancellor Jewish
o Robert Rubin , US Sec of Treasury Jewish

Global Media Influential
o Wolf Blitzer, CNN Jewish
o Barbara Walters ABC News Jewish
o EugeneMeyer , Washington Post Jewish
o Henry Grunwald, Time Magazine Jewish
o Katherine Graham , Washington Post Jewish
o Joseph Lelyeld, New York Times Jewish
o Max Frankel, New York Times Jewish

Global Philanthropists
o George Soros Jewish
o Walter Annenberg Jewish


Why are they powerful? why are Muslims powerless?
Here's another reason. We have lost the capacity to produce knowledge.

o In the entire Muslim World (57 Muslim Countries) there are only 500 universities.
o In USA alone, 5,758 universities
o In India alone, 8,407 universities
o Not one university in the entire Islamic World features in the Top 500 Ranking Universities of the World
o Literacy in the Christian World 90%
o Literacy in the Muslim World 40%
o 15 Christian majority-countries, literacy rate 100%
o Muslim majority - countries , None
o 98% in Christian countries completed primary
o Only 50% in Muslim countries completed primary.
o 40% in Christian countries attended university
o In Muslim countries a dismal 2% attended.
o Muslim majority countries have 230 scientists per one million Muslims
o The USA has 5000 per million
o The Christian world 1000 technicians per million.
o Entire Arab World only 50 technicians per million.
o Muslim World spends on research/development 0.2% of GDP
o Christian World spends 5 % of GDP

Conclusion.
o The Muslim World lacks the capacity to produce knowledge.

Another way of testing the degree of knowledge is the degree of diffusing knowledge.

o Pakistan 23 daily newspapers per 1000 citizens
o Singapore 460 per 1000 citizens.
o In UK book titles per million is 2000
o In Egypt book titles per million is only 17

Conclusion.
o Muslim World is failing to diffuse knowledge

Applying Knowledge is another such test.
o Exports of high tech products from Pakistan is 0.9% of its exports.
o In Saudi Arabia is 0.2%
o Kuwait , Morocco and Algeria 0.3%
o Singapore alone is 68%

Conclusion.
o Muslim World is failing to apply knowledge.

What do you conclude? no need to tell the figures are speaking themselves very loudly we are unable to listen

Advice:

Please educate yourself and your children. always promote education, don't compromise on it, don't ignore your children's slightest misguidance from education (and please, for God's Sake, don't use your personal contacts or sources to promote your children in their education; if they fail, let them and make them learn to pass; b/c if they can't do it now, they can't ever).
We are World's biggest and strongest nation, all we need is to identify and explore our ownselves. Our victory is with our knowledge, our creativity, our literacy...And nothing else..

....Wake up....

Original Artikel


***************************************************************************************

Semoga kita sama-sama dapat mengambil iktibar, bangkitlah, dan hancurkan rejim zionis ini.

Semoga berjumpa lagi di lain entri, InsyaAllah.

Salam.

Wednesday, September 16, 2009

Menjawab tag dari Fawani lagi

Salam kepada semua.

Disebabkan dah nak bermula cuti raya, aku mengambil masa yang lapang sebelum balik ni dengan menjawab tag dari Fawani. (Esok 17hb September ada ujian Calculus, :P).

1. Apa perasaan anda sekarang?
Mengantuk, sebab penat menaik taraf Windows XP.

2. Saya nak makan?
Nasi kerabu lauk paru. Kegemaran sepanjang bulan Ramadhan tahun ini. :)

3. Impian saya?
Membahagiakan keluarga.

4. Haiwan yang saya tak suka?
Ulat sampah.

5. Saya harapkan?
Segala amalan saya diterima oleh Allah S.W.T. dan sentiasa mendapat keredhaan-Nya.

6. Jika boleh putarkan masa?
Mustahil.

7. Saya pada 10 tahun akan datang?
Seorang yang berjaya dalam bidang yang diceburi. InsyaAllah.

8. Handphone saya adalah sebuah?
Alat perhubungan dengan rakan-rakan. Model Sony Ericsson K660i.

9. Saya pernah bercinta sebanyak?
Banyak kali. Cinta teragung adalah cinta kepada Allah S.W.T.

10. Saya suka pada?
Bearbrick!

11. Kawan-kawan saya?
Sangat baik, terima kasih sahabat!

12. Pernah dikhianati?
Pernah juga.

13. Apa yang anda hendak lakukan terhadap dia?
Siapa si dia ni?

14. Senaraikan 8 orang untuk d itag?
- Tfa
-Mira
-Ash
-Tieha

Sekian!

Sunday, September 13, 2009

Perlancaran blog rasmi Proceez



Jangan malu, jangan segan. Berkunjunglah ke blog rasmi Proceez di : Proceez Propaganda

Saturday, September 12, 2009

Saya suka ini!

Salam.

Saya suka lagu ini -> 2pac - Ghetto Gospel

Silakan memuat turun, jangan malu-malu. :)


Tuesday, September 8, 2009

Friday, September 4, 2009

Hati lebih mengerti segalanya

Hidup ini penuh cabaran, rintangan, dan segala halangan. Semua itu berlaku untuk membina manusia menjadi lebih kreatif, lebih berdaya saing, lebih bijak mencari jalan penyelesaian dan banyak lagi perkara positif lain.

Aku, menerima semua ujian yang mendatang, walaupun pahit untuk ditelan dan memeritkan, dengan redha. Aku belajar untuk menuntut ilmu sebagai satu fardhu kifayah. Banyak lagi ilmu dalam dunia ini yang belum diteroka. Yang telah ditemui juga banyak. Aku bukan ilmuan yang boleh menguasai banyak jenis ilmu, tapi aku juga ada kemahuan untuk menguasai ilmu-ilmu yang ada.

Sepanjang aku hidup, aku telah menghabiskan usia dari 5 tahun hingga ke 21 tahun (sekarang) semata-mata untuk mendalami pelbagai ilmu. Aku tak pernah terfikir untuk belajar semata-mata untuk peperiksaan atau ujian. Aku belajar kerana ingin memenuhkan ilmu di dada, dan dapat menggunakan ilmu tersebut ke arah kebaikan. Belajar untuk mendapat keredhaan Allah S.W.T. Menuntut ilmu sebagai bekalan untuk mengharungi ranjau kehidupan di dunia. Tapi, banyak dari ilmu yang aku tuntut seolah-olah lenyap dari mindaku. Aku akui memang aku mempunyai masalah 'Short Term Memory' atau lebih senang di panggil pelupa. Sebab itu, aku sering belajar 'Last Minute'. Tapi seolah-olah ruang simpanan di otakku akan mem'format' semua data-data selepas aku selesai menduduki peperiksaan, contohnya.

Aku terfikir, adakah aku perlu belajar dengan lebih tekun untuk berjaya menyimpan dan memanfaatkan ilmu-ilmu yang telah ku pelajari?

Kemudian, aku sedar, aku seolah-olah semakin jauh dari Allah S.W.T. Aku terasa tahap keimanan juga semakin berkurangan. Aku mengikuti usrah, tapi kadangkala terfikir, kalau kita mengikuti usrah, sepatutnya kita lebih beringat-ingat. Namun, aku keluar berjalan, kadangkala memakai seluar pendek. Adakah itu tanda orang yang beringat-ingat?

Belakang cerita.

Al-Quran, mukjizat terulung yang diturunkan kepada nabi junjungan kita iaitu Nabi Muhammad S.A.W.

Berapa lama aku tidak menyentuhnya, apatah lagi membacanya. Sudah lama sangat. Aku seolah-olah merasakan hidup ni tiada keberkatan jika kita melupakan membaca Al-Quran. Setiap hari, aku terniat untuk membacanya, namun niat hanya tinggal niat, tak terlaksana dek hasutan duniawi.

Buat julung kalinya, aku telah 'skip' kelas. Banyak juga. Kenapa?

Pertama, aku tak suka dengan gaya mengajar pensyarah yang terlalu tegas. Aku yang pada mulanya bersemangat, menjadi tertekan, sehingga takut untuk masuk ke kelas. Di manakah niat asal aku? Aku hanyut.

Kedua, aku sering masuk lambat ke kelas walaupun aku telah bersiap awal. Aku tetap akan masuk lambat juga. Kenapa?

Kerana aku menumpang kenderaan orang. Di sini, semangat aku juga beransur-ansur luntur, hingga menjadi malu kerana sering masuk lambat ke kelas. Aku teringin membawa motorku sendiri ke Shah Alam, tapi seperti ayah akan menghalang niatku. Banyak kali juga ayah membebel disebabkan aku pernah terlibat di dalam kemalangan. Katanya, membawa motor akan melalaikan aku. Kedua, sangat berbahaya. Aku sedar ada betulnya, tapi fahamkah ayah bahawa aku semakin kehilangan semangat belajar?

Bagaimana pula dengan menaiki bas? Sudah tentu boleh, tapi sehari aku terpaksa menyediakan RM1 untuk menaiki bas. Kalau 100 hari? RM100 dah. Bukankah boleh berjimat? Bagi aku, menaiki motor lebih jimat, cepat dan fleksibel. Walaupun menaiki bas lebih selamat, betul ke?

Semester ini, aku tidak mendapat PTPTN. Ini semua gara-gara PNG aku yang di bawah 2.o. Jadi, semua kos makan minum, sewa rumah, bil air dan api, ditanggung sepenuhnya oleh keluargaku. Di mana tanggungjawab aku untuk meringankan beban keluarga?

Adakah aku masih tak sedar diri lagi?

Orang kata, cabaran dan dugaan mengajar erti kehidupan.

Terimalah dengan redha.

Hero of War

Thursday, September 3, 2009

Kakiku sering sakit-sakit lagi


Salam kepada semua.

Kebelakangan ni, aku sentiasa mengalami kesakitan di bahagian peha kananku. Adakah disebabkan aku lasak sangat? Aku rasa setakat ni tiada sebarang perkara lasak yang aku lakukan selain berjalan tanpa tongkat. Lasak ke tu? Berjalan di bazar pun sering mengalami kesakitan.

Atau mungkin kerana aku berjalan jauh sangat? Menggunakan kaki tanpa had, seperti dulu kala?

Aku faham, aku tak seharusnya melakukan sesuatu yang melebihi keupayaan pada masa ni.

Walaupun aku mengalami kekejangan kaki selepas Graff Jam pada hari Ahad lepas, aku masih berpuas hati kerana sekurang-kurangnya aku berjaya menunaikan salah satu impian aku. Alhamdulillah.

Selepas ini, aku akan mengambil langkah berhati-hati apabila ingin melakukan kerja.

InsyaAllah.

Tuesday, September 1, 2009

Graff Jam 2009 - Misi berjaya

Salam kepada semua.

Semalam, aku telah menyertai Graff Jam yang dianjurkan oleh Thalanjang, dan juga The Super Sunday. Bermula dari jam 3 petang hingga ke malam. Tapi aku berjaya menyiapkan 'piece' yang dibuat bersama rakanku iaitu 'Peroltz'. Kami pulang seawal jam 8 malam selepas berbuka dan solat Maghrib.


Friday, August 28, 2009

Tag dari Tfa

Sahur : Nasi putih dengan 'sambal ikan bilis' buatan kakak si Fitrah.
Berbuka : Kebiasaanya, nasi kerabu. Kadang-kadang, nasi goreng kampung saja.
Word for the day : Selalulah berfikiran positif! :)

::Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi tag ini : Tfa

1) Suka warna merah jambu.
2) Sudah berkerjaya.
3) Suka makan.
4) Pendek (hahahaha).
5) Suka patung Nemo (masih suka lagi ke?).

::Nyatakan 5 fakta diri sendiri sebelum memilih penerima TAG seterusnya :

1) Suka berfikiran positif, sebab mesti ada hikmah di sebalik sesuatu yang berlaku.
2) Minat kepada seni, lebih kepada graffiti.
3) Minat Bearbrick.
4) Tak suka marah-marah.
5) Minat band The Used, Muse, IAMX, Weezer, Gazette.

::Nyatakan hobi diri sendiri :

1) Melukis.
2) Mendengar lagu.
3) Graffiti.
4) Bermain Couter Strike.
5) Bermain PS2.

::5 penerima TAG seterusnya :

1) Mira
2) Kak Ekin
3) Fawani
4) Ash
5) Khay

Wednesday, August 26, 2009

Terima kasih Zambri!

Salam kepada semua.

Seperti entri sebelum ni, aku bercerita tentang penerima Bearbrick, jadi mari aku bercerita tentang kawanku Zambri. Siapa dia?

Zambri ni kawan aku masa aku masih dalam program JAD dulu. Sekarang beliau berada di Jepun melanjutkan pelajarannya. Alang-alang di Jepun, aku mengirim sedikit barangan yang agak sukar untuk di dapatkan di Malaysia. Kalau ada pun, mungkin terhad dan juga ada kemungkinan ianya tidak original

Aku mengirim Bearbrick daripada beliau yang juga suka mengumpul patung. Beliau mempunyai sebuah patung Gundam yang agak besar. Lawa, tak tipu ni. :)

Dan bagaimanapun, aku sangat berterima kasih kepada Zambri sebab dah menolong aku mendapatkan Bearbrick ni.

Terima Kasih Zambri! (*dengan nada terima kasih cikgu*)

Monday, August 24, 2009

Graff Jam



Jumpa anda semua di Sg Klang! :)

Bearbrick Invasion!


Senarai bakal penerima Bearbrick :

Nizam
Tfa
Tieha
Fina
Sue
Yah
Ely
Anim

....
....

Saturday, August 22, 2009

Puasa di bulan Ramadhan

Salam kepada semua.

Hari ini, seperti mana yang diketahui, adalah permulaan puasa di bulan Ramadhan. Maknanya hari ini adalah 1 Ramadhan.

Aku begitu gembira menantikan saat ini. Kenapa aku gembira? Mungkin sebab dapat berpuasa ke? Aku masih lagi berfikir, kalau nak puasa, puasa sunat pada hari Isnin dan Khamis juga boleh. Oh tidak, bagi aku, mungkin ada perbezaannya. Semua umat Islam akan berpuasa pada hari ini, maka tiadalah godaan makanan yang sedap-sedap yang akan di makan oleh sahabat-sahabat handai. Maknanya aku lebih senang berpuasa pada bulan Ramadhan. Ok, cukup.

Malam semalam (21 Ogos 2009), aku bersama-sama Idham dan juga Aiman, menunaikan solat Isyak berjemaah di Masjid besar Shah Alam (maaf tak ingat nama pula). Tujuan kami adalah untukmenunaikan solat sunat Terawih berjemaah. Aku berasa begitu tenang sekali semasa melangkah ke masjid tersebut. Dapat di lihat berduyun-duyun umat Islam yang melangkah memasuki masjid. Kami melakukan solat sunat Terawih sebanyak 8 rakaat, diikuti 3 rakaat solat sunat Witir.

Kemudian, kami bergerak pulang dan makan di sekitar Plaza Alam Sentral, dapatlah pekena Kuey Teow Kerang Taiping dan juga air Epal Asam Boi yang bersaiz besar. Lelah juga nak menghabiskan.

Pagi tadi, bangun sekitar jam 5:00 pagi. Tiada makanan untuk sahur. Pilihan terakhir adalah membuat roti bakar. Aku dapat makan sebanyak 2 keping roti bakar dan juga bebrapa gelas air kosong. Alhamdulillah, dapat juga mengisi perut.

Petang ini, aku akan mengikut Idham pulang ke rumahnya di Seksyen 27, Shah Alam. Tujuan sebenar adalah untuk menunaikan solat sunat Terawih di surau Ad-Din. lama sudah tak menjejakkan kaki ke surau tersebut. Semoga kami selamat dalam perjalanan pada petang ini. InsyaAlah.

Friday, August 14, 2009

Joe Ipoh & Aku

Gambar ini diambil petang tadi di Skatepark Seksyen 13 Shah Alam (berdekatan Giant).

Aku dan juga Joe Ipoh (ikon skaters Malaysia).

Credit to Amy@Medea.



Thursday, August 13, 2009

Sifat-sifat mereka yang lahir pada bulan April

Salam kepada semua.

Sedang membelek-belek Facebook tadi, aku tertarik dengan satu kuiz iaitu Bulan Kelahiran & Sifat Anda (Research By Dato' Dr Fadzillah Kamsah). Lalu aku terus mencuba soalan tersebut, dan cuba teka betapa bangangnya soalan adalah bertanyakan pada bulan berapa kita lahir, dan diulang sebanyak 5 kali. Ok, lupakan saja. Yang penting aku dapat juga tahu apakah ciri-ciri mereka yang lahir pada bulan April. :)


* Sangat aktif dan dinamik. * Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal. * Sangat menarik dan pandai menjaga diri. * Punya... daya mental yang sangat kuat. * Suka diberi perhatian. * Sangat diplomatik (pandai memujuk ). * Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang. * Sangat berani dan tiada perasaan takut. * Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah. * Emosi cepat terusik. * Cuba kawal perasaan. * Kecenderungan bersifat pendendam. * Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan. * Kuat daya ingatan. * Gerak hati yang sangat kuat. * Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain. * Berpenyakit disekitar kepala dan dada. * Sangat cemburu dan terlalu cemburu *

Test Basic Mechanic dan Calculus & Buku Tauhid

Salam kepada semua.

Hari ini, masih lagi berada dalam tekanan (saja-saja buat) setelah aku tak berjaya dengan jayanya (ada ke ayat macam ni) dalam menjawab soalan-soalan test.

Untuk pengetahuan semua, subjek Basic Mechanic dan juga Calculus ni merupakan subjek 'repeat' aku dari semester 1. Jadi, sebagai seorang 'repeater' yang berjaya, aku kena lah skor dalam subjek ni.

Pagi tadi, test Calculus bermula pada jam 10:30 - 12:00, macam nak pecah kepala pula menjawab, hampir semua tak dapat di selesaikan, cuma separuh jalan. Ada ke markah kalau separuh jalan je?

Untuk test Basic Mechanic pula, bermula pada jam 2:10 - 3:10. Datang lambat kira-kira jam 2:30, aku dapat menjawab dengan tenang walaupun bukan semua soalan dapat diselesaikan. Alhamdulillah.

Tapi, walau apa-apa pun, perkara yang dah berlaku tidak akan boleh di ulang. Pengajarannya di sini ialah, belajar rajin-rajin, buat yang terbaik, dan tawakal. Apa yang akan kita dapat nanti, sama ada baik atau tidak, bersyukur lah.

Sesungguhnya, apa yang kita dapat itu adalah apa yang kita usahakan. Bak kata pepatah arab 'Man jadda wa jada'.

***************************************************************************************

Baru mendapat buku Kitab Tauhid karangan Abdul Majid Aziz Az-Zindani. Dan telah membaca sedikit, dapat menambah sedikit ilmu dalam Tauhid. Buku ini akan digunakan pada perjumpaan mingguan usrah yang dijalankan pada setiap hari Selasa malam di surau MAIS Seksyen 3.

Apa yang menarik di sini, ianya akan menerangkan sesuatu yang kita selalu dapat rasakan nikmatnya, tapi kita lupa nikmat ini sangat berharga pada kita.

Contohnya, udara di sekeliling.

Pernahkan anda terfikir apa akan terjadi sekiranya Allah menarik nikmat udara yang diberikan kepada kita ini?

Bolehkan kita hidup tanpa udara?

Adakah udara yang kita sedut (Oksigen) akan habis kerana kita berkongsi dengan ramai orang di seluruh dunia?

Di dalam kitab Tauhid ini, ada disebut tentang kejadian alam yang begitu sistematik dan teratur.


***************************************************************************************

Baru diketahui, Ustaz Asri (Rabbani) baru saja kembali ke Rahmatullah pada pagi ini. Di harap dapat menyedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarham, semoga rohnya di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Al-Fatihah.

Artikel.

***************************************************************************************

Sekarang, ingin menyambung pembacaan, insyaAllah bertemu di lain kali, di lain entri.

Salam.

Monday, August 10, 2009

Pertandingan Graffiti Kolej Delima

Salam kepada semua.

Entri kali ni bertajuk seperti berikut lah.

Pertandingan ni berlangsung pada hari Sabtu lepas (8 Ogos 2009), serentak d
engan acara Sukan Antara Fakulti (SAF 09). Ok, aku mengetahui tentang pertandingan ni pada malam sebelum pertandingan. Dalam kepala aku dah memikirkan nak ajak siapa untuk buat satu kumpulan baru. Aku terus menghubungi Peroltz dan Madnurz8 untuk mendapatkan pengesahan. Jadi, keesokan harinya kami pun ke tempat pertandingan iaitu di dataran Delima untuk mengambil bahagian.

Pendaftaran telah dibuka seawal jam 8:00 pagi, namun kami terlambat sehinggakan Along (penganjur) telah menghantar mesej menanyakan kami datang ataupun tidak. Janji melayu memang macam ni, maaf lah Along. :P

4 papan lapis (plywood) telah tersedia, dengan setiap satunya tersedia dengan 6 botol spray berjenama 'Anchor', bukan yang terbaik untuk melakukan graffiti. Tapi itu saja yang ada, guna saja. :)

Kami juga tidak menggunakan kepala spray (nozzle) biasa. Kami menggunakan 'nozzle' khas yang dibuat untuk melakukan graffiti.

Pagi itu, memang mencabar, di samping melakukan semburan, kami (aku dan juga Peroltz) telah diajar oleh Madnurz8 cara-cara melakukan semburan yang bagus. Terima kasih sifu. :)

Berikut adalah graffiti yang telah dihasilkan.

Tempat pertama - Medea/MEDIUMTOUCH & Orange/STYLISTIX

Tempat kedua - Madnurz8/STC, Nopx/PROCEEZ & Peroltz/PROCEEZ

Tempat ketiga - Akey & Izz

Hadiah Saguhati - Gadis misteri

Mendapat tempat kedua juga amat menggmbirakan, terima kasih kepada Madnurz8 sekali lagi, dan juga Apan yang sama-sama menolong.

Thursday, August 6, 2009

Show Off

Ok, untuk entri kali ini, saja mahu 'show off'.

Tanpa motif.


IAMX - Missile

Wednesday, August 5, 2009

Sedikit sebanyak tentang pengasas Facebook


Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg AKA Mark Elliot Zuckerberg

Born: 14-May-1984
Birthplace: Dobbs Ferry, NY

Gender: Male
Religion: Jewish
Race or Ethnicity: White
Sexual orientation: Straight
Occupation: Computer Programmer

Nationality: United States
Executive summary: Founder of Facebook

Founded the student-oriented social network Facebook, launched 4 February 2004. Net worth $1.5B (Forbes 2008).

Sister: Randi
Sister: Arielle
Sister: Donna
Girlfriend: Priscilla Chan (per ValleyWag report)

High School: Ardsley High School, Ardsley, NY (1998-2000)
High School: Phillips Exeter Academy, Exeter, NH (2000-02)
University: Psychology, Harvard University (dropped out)

Facebook Founder and CEO (2004-present)
Member of the Board of Facebook

Official Website:
http://www.facebook.com/


/*Credit to Muhammad Amsyar*/

Mansuhkan ISA

Salam kepada semua.

Alhamdulillah, syukur kerana aku masih lagi di beri peluang untuk hidup di muka bumi ini, masih lagi di beri peluang untuk beramal, masih berpeluang untuk menjadi khalifah di muka bumi ciptaan Allah S.W.T.

Malam tadi, aku mengikuti usrah seperti biasa. Memang setiap hari Selasa, aku akan mengikuti sesi usrah bersama rakan-rakan usrah yang lain, rata-ratanya adalah rakan-rakan di UiTM dan juga MSU (PTPL). Malam tadi, kami berkesempata
n membincangkan mengenai Tauhid. Seperti biasa, kami akan berkumpul di Surau MAIS, berdekatan dengan McD di Seksyen 3.

Di akhir perbincangan, sempat juga kami berbual-bual. Mendengar cerita Abang Khairul (Naqib), yang turut serta di dalam demonstrasi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI). Aku juga berminat untuk menyertainya, tapi apakan daya, buat masa ini aku tidak boleh suka-suka untuk aktif, kerana masih lagi dalam tempoh penyembuhan.

Selama ini, jika ada demonstrasi, pasti akan ada pihak FRU yang akan bertindak menembak peserta dengan gas dan juga 'Water Cannon'. Tapi yang memeranjatkan aku ialah, gas yang mereka lepaskan bukanlah sembarangan gas. Menurut apa yang Abang Khairul beritahu, gas tersebut boleh menyebabkan kepedihan pada kuli
t. Aku pasti gas tersebut mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan radiasi pada kulit. Malahan, hendak bernafas juga susah jika terkena.

Kemudian, 'Water Cannon'. Aku jangkakan ianya hanyalah tembakan air dengan kelajuan yang tinggi, namun ternyata salah tanggapan juga. Air yang
di lepaskan juga mengandungi bahan kimia. Ada antara peserta yang terdiri di kalangan warga tua juga tidak terkecuali dari terkena bahana gas dan juga 'Water Cannon' tersebut. Jadi, semua yang terkena pasti akan berlari lintang pukang untuk menyelamatkan diri. Menurut Abang Khairul lagi, ada juga peserta yang muntah setelah terkena bahan kimia tersebut.

Di sini, aku berfikir tentang tindakan kejam oleh pihak FRU, yang mana kini merupakan antara senjata kerajaan untuk menegakkan benang yang basah. Pada awalnya, perhimpunan ini adalah perhimpunan aman, yang bermaksud tidak akan ad
a sebarang rusuhan. Tetapi, yang menyebabkan ianya kelihatan seperti rusuhan ialah kerana pihak FRU yang bertindak menyerang para peserta. Sekarang, kita akan nampak, yang mana salah, yang mana benar.

ISA, sejauh mana ianya berfungsi dalam menegakkan keamanan dalam negara. Aku sedar kerajaan menjadikan ISA sebagai senjata utama mereka untuk menyekat sebarang tindakan oleh individu atau organisasi yang di fikirkan menentang kerajaan. Adakah perlu menahan seseorang, kemudian mereka tidak di berikan pe
luang untuk memebela diri mereka, tanpa peguam, tanpa mahkamah.

"Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya dan menyuruh kamu apabila menetapkan hukum sesama manusia agar menetapkan dengan adil..." - Surah An-Nisa, ayat ke-58.


Kenapa mesti wujudnya undang-undang manusia yang menafikan hak asasi individu?

Perlukah semua ini? Tak cukup lagikah dengan sistem penjara yang kita ada?

MANSUHKAN ISA, BEBASKAN TAHANAN ISA dan TUTUP KEM KAMUNTING!