Wednesday, July 27, 2011

Bebelan Hari Rabu

Salam kepada semua.

Hari ini hari Rabu, bersamaan dengan 27 Julai 2011 dan 26 Syaaban 1432H.

Ha, semangat betul aku nak dapatkan tarikh bulan Hijrah tu, sampaikan terpaksa menukar tarikh menggunakan laman sesawang Islamicfinder. Bisalah kan, dah terbiasa hidup dengan menggunakan kalendar Masihi. :)

Penukaran tarikh di laman sesawang Islamicfinder.
P/s : Klik pada gambar untuk gambar yang lebih besar.Mood-mood sebegini biasanya akan datang bila nak dekat-dekat puasa. Ala, biasalah tu kan. :P

Oh ya, bercakap mengenai hari Rabu ni, dan lebih spesifiknya, hari ini lah kan, aku terlihat pelbagai ragam yang ditonjolkan oleh peminat-peminat tegar bolasepak negara kita Malaysia ni. Provokasi berterusan tanpa henti sehingga lah perlawanan pada esok iaitu hari Khamis.

Sebenarnya bagus untuk mempunyai semangat kesukanan, semangat patriotik dan segala jenis semangat tu, tapi tidak perlulah sampai perlu mencarut, mengutuk pihak lawan dengan bahasa-bahasa kesat. Provokasi itu dibolehkan asal tidak mencetuskan sebarang perasaan tidak puas hati dan menghina, lebih-lebih lagi di rangkaian sosial 'Facebook'.

Aku sudah semestinya menyokong pasukan Harimau Malaya, tapi aku juga faham kenapa penyokong-penyokong tegar ini bersifat begitu. Dunia aku dan dunia mereka tidak sama, maka, aku tak nak berceloteh panjang lagi tentang ini. Yang penting, tunjukkan semangat kesukanan tu dengan cara yang betul. Dan semoga pasukan Harimau Malaya akan berjaya ke pusingan seterusnya, insyaAllah.

Poster rekaan khas oleh aku sempena perlawanan esok. :D

Disebabkan sudah 26 Syaaban 1432H, maka tinggal lagi sekitar 4 atau 5 hari lagi sebelum melangkah ke bulan Ramadhan. Tak sabar rasanya untuk berpuasa selama sebulan. Di bulan Ramadhan inilah kita berpeluang melakukan amal ibadah secara maksimum dan secara optimum bagi menumpul pahala dan berpeluang untuk membersihkan diri dengan dosa. Setiap malam terawih punya fadhilatnya yang tersendiri. Maka, bersama-samalah kita mengejar peluang ini.

Semalam, terpandang video tentang bulan Ramadhan yang akan tiba ini. Di sini aku akan berkongsi video tersebut. Video ini tak lain tak bukan semestinya merupakan hasil suntingan Anwar Hadi. Kita saksikan.Maka, selamat tiba bulan Ramadhan yang dinanti-nanti. Dan selamat berpuasa semua. :)

Jumpa anda di lain hari.

Salam.

No comments: