Thursday, April 23, 2009

Digimon

Salam kepada semua.

Berbalik kepada tajuk, pasti sudah ramai dapat menduga apakah isi entri aku pada hari ini. Jom kita lanjutkan.

Digimon?

Ah? Apakah itu digimon?

Aku pasti kawan-kawan pernah mendengar perkataan ini, tapi disebabkan hampir 10 tahun tidak mendengarnya, mungkin ada yang lupa. Tapi, aku jamin, ramai yang masih mengingatinya.

Digimon ni sebenarnya singkatan kepada Digital Monster. Fenomena digimon telah melanda negara kita sejak tahun 1998. Semasa taufan digimon sedang melanda, ketika itu aku masih lagi di menuntut di darjah 4 sekolah rendah. Di televisyen juga, telah disajikan dengan iklan digimon, dan tidak lupa juga cerita berkenaan digimon iaitu Digimon Adventure 01.

Digimon pada masa itu juga telah didatangkan dengan digimon device. Objek berupa seakan-akan tamagotchi. Kelebihan digimon device ini, ianya membolehkan kita bertarung dengan pemilik digimon device yang lain. Bagaimana untuk bertarung? Senang sahaja, cuma sambungkan soket yang terdapat di bahagian sisi digimon device tersebut kepada digimon device yang lain.

Sebelum bertarung, anda perlu membela dahulu seekor digimon pet anda. Berikan makan yang secukupnya, berikan latihan, dan tunggu digimon pet anda berevolusi. Antara yang terkuat pernah aku berjaya dapatkan untuk digimon pet ialah greymon dan juga garurumon. Tapi, sukar untuk mendapatkan kedua-dua digimon pet ini. Penjagaan rapi diperlukan untuk mendapatkannya.

Kami pada masa itu, sering membawa digimon device ke sekolah, dan bertarung bersama rakan-rakan. Dan cuba teka, apakah helah yang membolehkan digimon anda menang? Gunakan objek besi seperti duit syiling, dan digosokkan ke connection panel, jadi digimon pet anda akan menang (kebanyakan keputusan adalah positif, walaupun sesetengahnya negatif).

Digimon device juga telah berevolusi juga. Jom kita lihat.

Aku semakin merindui digimon, kenapa?

Hampir sepuluh tahun aku tak memegang digimon device. Sebabnya kerana ianya sudah hilang. Buku panduan juga sudah hilang.

Owh, kenapa aku berkelakuan seperti budak-budak?

Siapa yang tak suka zaman kanak-kanak mereka, sila angkat tangan. Kalau ada, memang hipokrit yang teramat sangat lah, haha…

Dan aku sedang berusaha untuk mendapatkan digimon v1, di forum Lowyat.net., dan berharga RM50, original BANDAI.

Juga, aku telah memesan digimon kepada rakan-rakanku yang berada di Jepun. Oh, dapatlah merasa gadget fresh original dari Jepun. Lain perasaannya jika kita mendapatkannya dari sana (Jepun). :-P

Oh digimon, nantikan aku menjadi tuanmu. Hehe…

10 comments:

milimilo said...

hoho..xpernah ade digimon device ni..layan katun digimon slalu r.. :DD

Tfaaaaaa said...

haha..
tamagotchi besttt..
hhaahaha

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

oh...sy xsuke digimon.. tpi sy suke sepupu die.. doraemon and doralin.. ehehehee..

*ye sy tahu lari tajuk.. bialaa.. komen sy kan...ehehehee..*

;DD

nopx brightside said...

milimilo - sy layan gak cite dia. paling suka tai dgn agumon dia tu..hehe..hebat meh greymon..:)

Tfaaaaaa - tamagotchi x best sgt la..lg best digimon taw..leh lwn2..hehe..leh kuar peluru sume..wah,keganasan..x sesuai buat cik Tfaaaaaa yg ayu gitu..hehe..

nopx brightside said...

tieha - alahai,cutenya dia ske doraemon pula..

xpe lari tajuk,klu nak kejar, kejar la..nnt lari jauh sgt..hehe..

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

hahhaaa..lalalalalalaa...

;)

nopx brightside said...

tieha - puteri xnk kejar ke?hehe..

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

ohooo... puteri kejar la nie.. sat na... bersedia.. puteri pn mengejar doraemon.. ehehehee..


;DD

Fiza said...

x pernah main mende ni..adakah besh??hoho

suka lagi pokemon..~lala

nopx brightside said...

tieha - kejar doraemon la pula..hehe..hati2 ye.. :P

fiza - sangat best meh..lebih kurang sama macam tamagotchi..hoyee..suka pokemon juga.. :)