Saturday, May 9, 2009

Amaran! Jauhi produk berfluorida!

Salam kepada semua.

Berdasarkan tajuk entri kali ini, aku ingin berkongsi info dengan kawan-kawan semua. Aku mula perasan akan bahaya produk berfluorida ini semasa menonton televisyen, ada iklan tentang bahaya Fluorida ini. Jadi, setelah melawat k
e web berkenaan, aku dapat sedikit maklumat yang aku rasa wajar sekali dikongsi bersama kawan-kawan. Kerana perkara ini sangat penting! Di bawah ini akan ada beberapa penjelasan.

Apa itu Fluorida?

Fluorida merupakan sisa keluaran industri baja, sejenis racun tikus dan digunakan dalam sektor industri sebagai racun serangga untuk menghapuska
n semut dan lipas. Fluorida merupakan racun tersembunyi (seperti sianida) yang memudaratkan, bertoksik dan mampu berkumpul sungguhpun hanya sedikit ditelan.

Mengapa Fluorida berbahaya?

Pentadbiran Makanan & Ubatan Amerika (FDA) menganggap fluorida sebagai "ubat baru yang tidak diluluskan" kerana tidak ada bukti mengenai keselamatan mahupun keberkesanannya. Sesetengah kumpulan berkepentingan awam seperti Akademi Antarabangsa Bagi Ubatan, Makanan & Toksikologi (pertubuhan bukan kerajaan Kanada yang membiayai penyelidikan mengenai bahan bertoksik yang digunakan dalam pergigian) telah mengkelaskan fluorida sebagai "ubat untuk pergigian yang tidak diluluskan" disebabkan kadar keracunannya tinggi. Satu tinjauan yang dijalankan pada tahun 1997 dengan bantuan pengeluar ubat gigi dan Persatuan Pergigian Amerika Syarikat mendapati purata orang yang memberus gigi dengan ubat gigi berfluorida walaupun sedikit (1 gram) mengikut sukatan yang disarankan, menelan antara 0.3-0.4 mg fluorida setiap kali memberus gigi. Ini bermakna anda menerima hampir separuh daripada kadar harian fluorida yang diterima cuma dengan memberus sekali sehari, tanpa membabitkan sumber lain.

Kenapa kita tidak memerlukan Fluorida pada ubat gigi?
Dos fluorida harian yang diterima melalui pemakanan sudah mencukupi keperluan seseorang. Pihak berkuasa di Malaysia telah menambahkan fl
uorida kedalam sistem bekalan pengairan dan oleh sebab yang demikian, setiap titis air dalam bentuk teh, kopi, minuman berais dan sebagainya menyumbang kepada penambahan fluorida sedia ada. Makanan harian seperti sayuran juga terdedah kepada fluorida melalui racun serangga dan lain-lain. Fluorida juga terdapat pada tulang ikan seperti ikan bilis dan sardin. Sebagai rumusan, makanan lazim harian telah membekalkan sumber fluorida yang mencukupi untuk keperluan kita. Oleh sebab yang demikian, kita tidak lagi memerlukan tambahan fluorida melalui ubat gigi atau ubat kumur dan ini akan mendatangkan kemudaratan terhadap kesihatan seseorang itu.

Kes mahkamah
Kesan-kesan buruk fluorida pada masa lalu pernah dibawa
ke mahkamah. Apa yang dipercayai merupakan yang pertama. Colgate-Palmolive membayar pampasan sebanyak £1,000 (kini dianggarkan kira-kira RM 6,000) kepada keluarga seorang kanak-kanak berusia 10 tahun di Essex, England yang menderitai masalah "Dental Fluorosis" (enamel kotor dan berkarat), iaitu antara tanda pertama keracunan fluorida.

Penyelidikan awam

Penyelidikan yang dijalankan pada pertengahan tahun 90-an oleh bekas ketua bahagian kimia Institut Penyelidikan Kanser Kebangsaan Amerika, mendapati kira-kira 10,000 kematian akibat kanser yang dikaitkan dengan penggunaan fluorida berlaku setiap tahun di Amerika Syarikat. Penyelidikan yang dijalankan di Amerika Syarikat bagi Program Toksikologi Kebangsaan (NTP) pada tahun 1990-1991 menunjukkan kecenderungan peningkatan dalam osteosarkoma (salah satu kanser peringkat awal yang menyerang kanak-kanak) dalam tikus jantan yang diberikan fluorida. Menurut NTP, fluorida berkemungkinan bahan penyebab kanser kepada manusia.

Amaran & Panduan
Pada tahun 1997, FDA telah menetapkan setiap Ubat gigi berfluorida yang dijual di Amerika Syarikat perlu meletakkan tanda amaran racun/bahaya:

"WARNING: KEEP OUT OF REACH OF C
HILDREN UNDER 6 YEARS OF AGE. IF YOU ACCIDENTALLY SWALLOW MORE THAN USED FOR BR
USHING, SEEK PROFESSIONAL HELP OR CONTACT A POISON CONTROL CENTER IMMEDIATELY."

“AMARAN: JAUHKAN DARI KANAK-KANAK BERUMUR 6 TAHUN KEBAWAH, SEKIRANYA TERTELAN MELEBIHI DOS YANG DITETAPKAN, SILA DAPATKAN RAWATAN PAKAR ATAU HUBUNGI PUSAT KAWALAN RACUN DENGAN SEGERA”

Fluorida mampu menyebabkan:
- Kematian

- Kanser

- Ruam Kulit

- Luka Kanser

- Kelunturan Warna Gigi

- Masalah Gastrik

- Penyebab atau Membantu Menyebabkan Kerapuhan Tulang

- Keracunan Saraf

- Kanser Tulang

- Keretakan Tulang

- Membantu Menyebabkan Kekurangan IQ di Kalanga
n Kanak-kanak
- Meransang Masalah Buah Pinggang di Kalangan Pesakit


Bahaya kepada kanak-kanak? Semestinya!
Memandangkan fluorida mampu meresap menerusi gusi dan kanak-kanak di bawah usia 7 tahun yan
g menelan 50% daripada ubat gigi ketika memberusnya (mengikut kajian), dan memandangkan fluorida turut terkandung dalam air dan pelbagai produk lain (seperti ubat kumur), kita terus terdedah kepada risiko kanser apabila memakai ubat gigi berfluorida.

Jauhi produk ubat gigi berikut:


Sumber Maklumat:
-Panduan CAP, Bahan Penyebab Kanser Dalam Kosmetik & Produk Kegunaan
-www.fluoridealert.org
-www.muslimconsumer.org.my/fluorida

6 comments:

Khairul said...

hmm

so apa yang boleh dipakai?

produk ubat gigi buatan malaysia lg la berbahaya.

nopx brightside said...

buat masa ni,sy rekemenkan guna safi la..insyaAllah okay..

ely_cakap said...

abes nk pky ape?xkn gune kayu sugi je kot..

nopx brightside said...

ely - belilah rpoduk buatan tempatan..haha..safi ke ok gak..ada hikmahnya di sebalik boikot produk2 mcm colgate ni.. :)

milimilo said...

skrg ni pakai ubat gigi yg de tanda halal je..colgate mmg dah rijek awl2..heee ;)

nopx brightside said...

milo - hehe,sy gne safi je,perisa oren,ok ke?hehe..pape la jnj halal kan..lalala..