Thursday, May 28, 2009

Menerima Tune Card Aku

Salam dan selamat pagi buat semua.

Pagi ini tak seperti biasa, aku tak tidur selepas m
enunaikan solat Subuh. Aku terus bangun sebab tak rasa ngantuk, dan mak juga dah menyediakan air ubat untuk aku minum. Mak juga suruh aku makan, tapi perut aku tak bersedia lagi nak membaham makanan pagi-pagi ni, walaupun mak aku bagi KFC sekali pun. Hahaha...

Berbalik kepada tajuk entri, aku telah menerima Tune Card aku, yang aku 'apply' melalui www.tunemoney.com. Memang dah lama aku 'apply', namun baru semalam aku menerimanya (28 Mei 2009). Sebenarnya ada beberapa masalah yan
g menyebabkan kelewatan penerimaan kad tersebut.

Mula-mula, selepas aku mendaftar secara talian (online), aku melakukan pembayaran atau lebih tepat lagi, mengisi kad tersebut dengan nilai sebanyak RM52. Ok, pembayaran dilakukan di BSN Parit Sulong. Nilai yang akan ada dalam kad tersebut cuma RM50, yang sebanyak RM2 adalah caj servis BSN. Selepas pembayaran, sekitar seminggu berikutnya, aku ke Pos Malaysia Parit Sulong untuk mengambil kad tersebut. Setelah sampai giliran aku, aku bertanya kepada pekerja kaunter, namun mereka berkata tiada pula kad tersebut.

Kemudian, aku mencuba lagi selang beebrapa minggu, namun tiada juga. Aku berasa pelik, jadi aku terus meneliti web tunemoney, mana lah tahu ada penjelasan membabitkan perkara ini. Ok, ada sebenarnya. Berikut adalah pernyataan yang dipaparkan di web mereka.

Effective from 1st Feb 09 onwards, all Tune Money related services will no longer be available at POS Malaysia outlets.

Bermula pada 1 Feb 2009, Tune Money Sdn Bhd sudah tiada kaitan dengan Pos Malaysia. Aku terasa menjadi mangsa, bengang pun ada. Jadi, macam mana aku nak mendapatkan kad aku?
Lama berfikir, akhir sekali aku mengambil e-mel bantuan mereka iaitu assist@tunemoney.com. Bab-bab nak menghantar e-m
el dalam Bahasa Inggeris ni yang aku malas, jadi, aku tulis sebaik mungkin lah. Harap-harap mereka faham lah. Berikut adalah e-mel yang aku hantar.

Hello there,

I am Mohammad Faiz Syazwan, and I am a Tune Card holder.
I have a problem here.

I already apply for Tune Card in January, and already made a payment
at the BSN Parit Sulong.
Then, I go to the post office at Parit Sulong, Batu Pahat to collect
my Tune Card after 7 days from my initial reload.
The workers said that the Tunemoney doesn't have any relation anymore
with the POS Malaysia.
The problem is, I do not receive any Tune Card at my mailing address until now.
Can you explain what should I do to have the Tune Card, because I can
not find any clue to contact Tunemoney for complaining about this
matter.


Thank You.


Setelah menghantar e-mel, aku mendapat respon, bahawa e-mel aku telah diterima.

Dear Tune Money Customer,

Thank you for your e-mail.

This is an automated reply to acknowledge receipt of your e-mail. We will update you on your enquiry within 2 working days.

Have a good day!

Best Regards,

Tune Money Team


Selang beberapa hari, aku mendapat lagi e-mel memberitahu bahawa pertanyaan aku telah di hantar ke jabatan yang berkaitan.

Dear Customer,

We want to thank you for your e-mail.
We have forwarded your email to the relevant department to investigate
further. We will update you the status of the issue within 3 working days.

Please do not hesitate to contact us at 03-21797333 if you would require
further assistance and information.
Thank you.


Best Regards,
Tune Money Customer Service.


Pantas juga mereka berkerja. Maka, tak sia-sia lah aku punya e-mel, walaupun aku rasa aku tulis macam sampah je. Hahaha... :

Jadi, penantian aku berakhir semalam setelah aku menerima kad aku. :)

Jom tengok Tune Card aku, siap ada nama aku lagi. Hahaha...




Ok, kenapa aku 'apply' kad ni? Sebab aku nak mengesahkan akaun Paypal aku. Apakah itu Paypal? Paypal ni merupakan akaun anda di dalam internet. Paypal memudahkan segala transaksi anda di internet. Contohnya jika anda ingin membeli barang di Ebay, anda boleh menggunakan Paypal kerana lebih selamat.

Anda ingin membuat Paypal? Aku akan menerangkannya di entri akan datang. :)


Salam.

4 comments:

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

i Tune nie utk aper dikkk??
heeee
nmpak sgt kuno mokcik nie..
kikiki~

nopx brightside said...

i tune mn lak ni kak?

ni tune card la..kad ni merupakan debit kad,so klu nak gne,mst ada duit dlm dia..klu mcm kredit kad,kt pnjm dr bank,tp debit kad ni lain..

klu akak nak beli pape kat kdi tp mls bawak duit,gne la akd ni..tp mesti ada nilai la dlm kad ni..swipe je mcm kredit kad..hehe..

sy buat ni sbb nak aktifkan akaun paypal sy.. :)

ana farhana said...

erm..ayat pening2

nopx brightside said...

x phm ke ana?

part mn yg x phm tu?hehe..rsnya mcm x pening2 sgt pun..haha.. :)